Geschiedenis van het Emmakwartier

De Julia Staete staat in het Emmakwartier, een mooie, rustige wijk met veel statige herenhuizen en gelegen op loopafstand van het centrum van Alkmaar.

Het Emmakwartier was de eerste wijk die buiten de stadsmuren (de zogenaamde vesting) van Alkmaar werd gebouwd. Dat was pas in 1890. Tot die tijd verhinderde “de vestingwet” dat er buiten de muren werd gebouwd.

Alkmaar, dat stadsrechten kreeg in 1254, ontwikkelde zich in de 16e eeuw tot handelsstad. Ter bescherming werd de stad omringt door de vesting en werd er bij wet vastgelegd dat er niet buiten deze muren gebouwd mocht worden. In de loop der jaren werd de situatie rond Alkmaar veiliger en in 1890 werd om die reden de vestingwet ingetrokken. Dit werd het startpunt om een aantal nieuwe wijken op te zetten aan de zuidwestzijde van de stad.

Naast het Emmakwartier waren dat het Westerhoutkwartier, de Spoorbuurt en het Nassaukwartier. Hiervan werd het Emmakwartier als eerste gerealiseerd. De wijk werd bevolkt door notabelen die er hun herenhuizen en praktijken bouwden. Daarnaast werd er in de loop der jaren het Elisabeth ziekenhuis gebouwd, een huishoudschool, de Julia Ulo/Mavo en zelfs een heus bordeeltje.

Ondertussen is dit allemaal alweer historie. Het ziekenhuis werd verbouwd tot verzorgings- / verpleeghuis Westerlicht. De huishoudschool werd opgeheven en ook het bordeeltje bestaat al lang niet meer. De Julia Mavo werd in de jaren negentig afgebroken en op die plek staat nu ons complex; de Julia Staete.

Het gezicht van de wijk wordt nog altijd bepaald door de statige herenhuizen, die vaak naar de oorspronkelijke staat zijn gerestaureerd.

Het Emmakwartier is onderdeel van Alkmaar Zuid (wijk 01) en wordt ruwweg omsloten door de Nieuwlandersingel, De Bleekersloot, de Juliana van Stolberglaan en de Kennemerstraatweg. Er wonen 1620 inwoners. De wijk beslaat een oppervlakte van 18 hectare, waarvan 1 hectare uit water bestaat.

Omgeving

Tussen het Emmakwartier en het centrum ligt het Kennemerpark. Daar is het zomers heerlijk wandelen en bij mooi weer zoeken veel mensen verkoeling bij het water of trekken in bootjes voorbij in de gracht.

Aan de andere kant van de wijk vind je cultuurpark de Hout. Dit park loopt door tot aan Heiloo. Er is een kinderboerderij en een permanent podium, waar zomers verschillende festivals worden gehouden. Iets verder, maar nog altijd beloopbaar ligt het Afas stadion. De thuishaven van de Alkmaarse voetbalclub AZ. Trots vermeldt de gevel de seizoenen ’80-’81, ’08-’09 en ’12 –’13 waarin AZ respectievelijk twee maal landskampioen was en eenmaal de Amstel cup pakte.

Dankzij de zuidelijke locatie van het Emmakwartier, de goede rondweg en de tegenwoordig goed doorstromende A9 ben je zo Alkmaar uit en kun je binnen een half uur in Amsterdam of Haarlem zijn. Via de Enkhuizerdijk en de Afsluitdijk zijn ook het oostelijke en noordelijke provincies van het land goed bereikbaar.

Alkmaarse-ambtenarij saai? Integendeel Kijk maar eens hoe zij iedereen een goed Nieuwjaar wensen in deze lipdub video (2012)

Julia Staete

Vorstelijk wonen in het hart van het Emmakwartier, op 5 minuten lopen van de gezellige Alkmaarse binnenstad.