Centrum Alkmaar

Wanneer je vanuit de Julia Staete de rustige Emmastraat uitloopt en vervolgens met de brug de Nieuwlandersingel oversteekt, sta je plotseling midden in het bruisende centrum Alkmaar. Winkelstad nummer 2 van Nederland met de ambitie om op nummer 1 te komen. Nog even doorlopen en je komt op het Waagplein. Tijdens het seizoen wordt op dit plein iedere vrijdagochtend de kaasmarkt gehouden. Dat is een echte toeristische trekpleister die zorgt voor een gezellige internationale drukte in de binnenstad.

Winkelen

Alkmaar kent twee grote winkelstraten; de Laat en de Langestraat. In deze twee straten zijn voornamelijk de grote(re) winkelketens gevestigd. Naast deze twee winkelstraten vind je in het Alkmaarse centrum ook tal van zijstraatjes met de leukste winkels. Veel daarvan hebben een historische bebouwing. Een stadswandeling hierlangs is dan ook zeer de moeite waard.

Binnenstad Alkmaar
Waagplein Alkmaar

Uitgaan

Rond het Waagplein en de iets verder gelegen Platte Stenenbrug vind je, naast veel gezellige restaurants, alle kroegen van betekenis. Het Canadaplein is, naast het Waagplein, het grootste plein in het centrum Alkmaar. Hier worden in de zomer regelmatig muziekevenementen gehouden. Aan het Canadaplein ligt theater de Vest, waar regelmatig bekende artiesten optreden. Ook vind je daar het Stadsmuseum en de bibliotheek. Aan de overkant van het Noord Hollands kanaal, op nog geen tien minuten fietsen, vind je Poppodium Victorie (Alkmaars eigen poptempel), de grote Vue bioscoop en het Filmhuis. Dit laatste wordt door vrijwilligers gerund. Er worden goede alternatieve films aangeboden.

Evenementen

Van oudsher heeft Alkmaar een streekfunctie. Dat is nog altijd te merken aan vele, gezellige evenementen die er worden georganiseerd. Hieronder een aantal van de grootste op een rij:

  • Zomer op het plein: live optredens, verspreidt over meerdere weekenden.
  • Alkmaar Ontzet: een jaarlijks feest ter herdenking aan de bevrijding van de Spanjaarden op 8 oktober 1573.
  • De Brug Draait Door: een jaarlijks festival op de Platte Stenen brug.
  • De landbouwdag: de jaarlijkse vee- en streekmarkt.
  • Alkmaar Culinair: een weekend met muziek en de lekkerste hapjes van de beste Alkmaarse restaurants.
  • De Lindengracht concerten: klassieke muziek op en om de Lindengracht op een aantal dinsdagavonden.
  • Bluesweekend en shoppingnight: een weekend met veel livemuziek in de kroegen en op straat. In dit weekend zijn de winkels op zaterdagavond dan open tot 23 uur.

Julia Staete

Vorstelijk wonen in het hart van het Emmakwartier, op 5 minuten lopen van de gezellige Alkmaarse binnenstad.